ATG Drömfond stöttar föreningar och initiativ som genom idrott motverkar utanförskap och främjar psykisk och fysisk hälsa. Bland de 133 ansökningar som kom in under ansökningsperioden, har en jury nu valt ut fyra föreningar som i ett första steg får motta 50 000 kronor för att utveckla sin verksamhet: Borås Fältrittklubb, IFK Motala BK, Fryshuset Skate Nation och Simlabbet.

– Jag har själv upplevt vilken skillnad idrott gör för såväl ungdomar som äldre och det har varit fantastiskt att ta del av alla fina ansökningar som kommit in. Få saker bidrar till så mycket gemenskap, hopp och drömmar som idrott och det känns som att vi nu hittat fyra värdiga finalister, säger Peter Forsberg, ambassadör för ATG Drömfond.

I en första omgång har en jury, bestående av bland andra Peter Forsberg, nu valt ut fyra föreningar som tilldelas 50 000 kr var. Föreningarna går nu vidare till ett nästa steg där svenska folket kan vara med och påverka vilket av dessa initiativ som får ytterligare 100 000 kronor.

– Engagemanget och intresset för ATG Drömfond har varit stort. Vi har fått in 133 ansökningar från föreningar runt om hela Sverige. Det har varit ett inspirerande arbete för juryn att välja ut de fyra finalisterna, säger Maria Guggenberger, CSR-chef ATG.

De fyra initiativen är:
Borås Fältrittklubb vill utöka sitt samarbete med BUP. Hästar har en lugnande effekt på människan och samarbetet innebär bland annat att terapi kan erbjudas i anslutning till stallet

IFK Motala BK skridskofritids vill ge alla barn möjlighet att röra sig, oavsett föräldrarnas ekonomiska förutsättningar. Alla barn i förskola och lågstadiet är välkomna att låna utrustning och träffa barn i samma ålder.

Skate Nation låter skateboarden vara ett verktyg för integration där framförallt nyanlända ungdomar får ett sammanhang att möta jämnåriga.

Simlabbet i Umeå vill göra det enklare för unga med hörselnedsättning att lära sig simma. Idag har de utbildat en teckenspråkskunnig simlärare men vill utveckla den delen av verksamheten.

Juryn består av Peter Forsberg, ambassadör ATG Drömfond; Anja Frey, chef Fryshuset Stockholm; Leif Magnusson, verksamhetschef Mångkulturellt centrum samt Maria Guggenberger, CSR-chef ATG

Så fungerar det
30 april – 10 juni: öppet för ansökningar via www.dromfond.se
10 juni-5 juli: Juryn går igenom alla ansökningar och väljer ut fyra projekt som får 50 000 kr var till att utveckla sin verksamhet
6 juli: De fyra föreningarna som valts ut kommuniceras och de går vidare till nästa steg
1–21 oktober: Publik omröstning där svenska folket tillsammans med juryn utser vilket av de fyra initiativen föreningarna som ska få ytterligare 100 000 kronor
27 oktober: Peter Forsberg delar ut ytterligare 100 000 kronor till den slutgiltiga vinnaren under en ceremoni på Jägersro travbana.

För mer information, kontakta:
Maria Guggenberger, hållbarhetschef ATG.
E-post: maria.guggenberger@atg.se.
Tel: 070-771 0167 

AB Trav och Galopp (ATG) ägs till 100 procent av trav- och galoppsporten. ATG levererar en kombination av trav- och galoppsport i världsklass samt spännande och underhållande spel. ATG erbjuder spel hos drygt 2 000 ombud, i digitala plattformar samt på 37 trav- och galoppbanor runt om i landet. Under 2017 genomfördes cirka 20 000 lopp med spel. Koncernen omsatte 2017 4,2 miljarder kronor. ATG tryggar via spelet på hästar den svenska trav- och galoppsportens långsiktiga förutsättningar. Hela ATG:s överskott, 2 miljarder kronor (2018), går tillbaka till hästsporten. Läs mer: https://omatg.se/